In dit blog ga ik schrijven over ruis in de zorg. Over ruis die ik van anderen in mijn omgeving hoor en waarbij de naam van het ziekenhuis, de behandelend arts of de persoon in kwestie niet worden genoemd.

Wat is die ruis?

Ruis zijn alle gebeurtenissen, die verstorend werken in de uitvoering van het zorgverleningsproces. Een aantal voorbeelden:
Onvoldoende waarborgen van privacy
Verkeerde bejegening van de patiënt,
Het ontbreken van informatie bij de patiënt

4 november 2017

Goed bevallen?

In 2011 bevalt een 34-jarige vrouw van haar tweede kind in het ziekenhuis. Haar eerste zwangerschap eindigde in een keizersnede door een stuitligging van het kind, waardoor deze bevalling verplicht in het ziekenhuis moest plaatsvinden.
8 maart 2017

Vergeten nazorg

Bij een 54-jarige man wordt een neurofibroom bij het ruggenmerg ontdekt ter grootte van een golfballetje. Er wordt besloten het gezwel in de gaten te houden.
22 februari 2017

Geen boze droom

Soms rijst de vraag of zorgprofessionals zich bewust zijn van de situatie waarin de patiënt zich bevindt. Dan worden er dingen tegen de patiënt gezegd, waarvan je denkt; ‘gebeurt dit werkelijk?’
8 februari 2017

Heb ik het goed gehoord?

Een meisje van 11 jaar zegt op een gegeven moment tegen haar ouders, dat zij in de klas haar juffrouw niet goed kan verstaan. De ouders van het meisje hebben ook bemerkt dat hun dochter het geluid van de tv regelmatig harder zet.
25 januari 2017

Zelf het wiel uitvinden?

Een 78-jarige man heeft Lewy Body Dementie (LBD) met Parkinsonisme. Door de voortgang van zijn ziekteproces neemt zijn mobiliteit gaandeweg af. Ook zijn bewegingsvrijheid in huis wordt langzaamaan kleiner.
11 januari 2017

Geen kant op

Een 55-jarige man heeft al geruime tijd last van ontstekingen in en rondom zijn neus, wangen en ogen. Deze man was al eerder onderzocht in de spreekkamer van arts waar in dezelfde kamer twee medewerkers achter een ander bureau gezamenlijke aan het werk waren.
28 december 2016

Afgeleid door een bebloed hoofd?

Op een zaterdag breekt een vrouw van 80 jaar een nekwervel tijdens een val in haar huis. Zij heeft grote moeite om bij de telefoon te komen om hulp van haar dochters te roepen.
14 december 2016

Overtijd?

Deze situatie heeft zich vier jaar geleden afgespeeld, maar blijkt nog steeds actueel. Met doorvragen en analyseren ontstond het inzicht in de huidige onveranderde situatie, zoals uit de volgende ervaring blijkt.